Om Silvermaskens smycken

”Det ska finnas en historia bakom varje smycke, det är viktigt för mig.”

Britt Aronsson, Silvermasken.
Läs mer Britt Aronsson, Silvermasken här.

Smyckenas historia

Om Odens korpar

Odens korpar Hugin och Munin som dagligen flög över mer även under jorden. Varje afton återkom de till Valhall, satte sig på asafaderns axlar och mälte i hans öra vad de utforskat. Här kan du se ett hänge i form av en korp.

Om Björnjägaren

Figurer som den stora levnadskonstnären Nils Rundgren målade undersitt liv 1890-1971. Ett av de mest förekommande motiven är Sputnikar. Som en av grannarna till Björnjägaren uttyckte sig: ”Tjugo år innan ryssarna sköt upp något så målade Björnjägaren Sputnikar. Tjugo år innan namnet ens var påkommet.” Här kan du se ett hänge i form av en Sputnik.

Materialet

Smycken i skiffer

Grythytteskiffer är en unik, exklusiv bergart som bildades för två miljarder år sedan och är ett av de äldsta materialen på jorden. Skiffret har bildats genom lersedimentering i lager som därefter under värme och tryck bildat s.k. urlereskiffer. Färgen beror på inslag av blågröna alger i sedimenten. Här kan du se örhängen med skiffer.

Smycken i koppar

Kopparn kommer från Grythyttans kyrktak. Kopparplåten täckte kyrktaket under 1900-talet till 1998 då man bytte tak. Kopparn har fått en enastående vacker patina, som skiftar från ljust grön till mörkt brun. Här kan du se ett halsband med hänge i koppar.

Smycken i Bergslagssten

(Slaggsten, Zinnersten)

Bergslagssten är en rest från järnframställningen. När malmen smältes i hyttan kvarstod den produkt som i dag kallas Bergslagssten. Den varierar i färgerna blått, grönt eller grått. Stenarna handslipas, därför blir alla olika. Här kan du se en ring med Bergslagssten.

Smycken i Silver/guld

Smycken i silver eller guld, blandat med naturmaterialen ovan, i egen design. Här kan du se ett halssmycke i silver.